Deskundig je hypotheek uitmikken om je maandlasten te verminderen

hypotheekkrediet
Een hypotheeklening is hooguit 104% van de verkoopwaarde (ook wel vrije verkoopwaarde genoemd), mogelijk vermeerderd met de overdrachtsbelasting van 6%. Hierdoor kan er dus maximaal 110% worden gefinancierd bij bestaande bouw. Bij nieuwbouw is er geen overdrachtsbelasting dus dan komen we uit op 104%.

Bij een vertimmering moet de marktwaarde (vrije verkoopwaarde) na vertimmering worden vastgesteld en dan geldt ook de 104% welke eventueel weer te vermeerderen is met de overdrachtsbelasting.

De hypotheeklening is doorlopend afhankelijk van het inkomen. De mogelijkheden die banken tot nu toe hadden om af te wijken van de inkomensnorm worden gelimiteerd.

De hoogte van interest blijft van nut om de maximale lening te begroten. Hoe hoger de rente is hoe minder er geleend kan worden. Bij een rentevastperiode van minder dan 10 jaar wordt er gerekend met de vastgestelde toetsrente, welke voor het tweede kwartaal 2011 op 5,8% staat. Kiest u ervoor om de hypotheeklening (lees meer) 10 jaar of langer vast te zetten dan wordt er met de echte rente getoetst welke u gaat storten. De gekozen rentevastperiode heeft dus invloed op de maximaal mogelijke hypotheek. Daarnaast wordt er in de calculatie van wat je maximaal mag lenen uitgegaan dat je alles aflost, ook als je kiest voor een deel aflossingsvrij.

De maximale aflossingsvrije hypotheek mag maximaal de helft van de waarde van de woning zijn. De rest moet stapsgewijs of na 30 jaar plotseling worden afgelost. Wordt er gekozen voor een aflossing opeens na 30 jaar, met bijvoorbeeld een bankspaarhypotheek of kapitaalverzekering, dan dient dit te worden verpand aan de bank. Let er hierbij wel op hoelang u nog renteaftrek heeft of wanneer u met pensioen gaat, het kan verstandig zijn om de termijn van 30 jaar te verkorten.

Bij iedere nieuwe hypotheek, bij dezelfde of bij een verschillende hypotheekverstrekker, wordt voor de hoogte van de verplichte aflossing en opbouw van vermogen rekening gehouden met de eerdere hypotheek.

De belasting aftrek van hypotheekrente blijft vooralsnog ongewijzigd. De rente voor leningen die gebruikt zijn voor de eigen woning blijven gewoon aftrekbaar. De overwaarde van uw oude huis (eigenwoningreserve) moet je dan wel te gebruiken voor uw nieuwe woning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *